/ БГНЕС
Руските здравни власти предупредиха пътуващите в Индия за избухване на опасната горска треска Кианасур. Според индийските власти в щата Махарашатра, който се намира в централната част на страната, от началото на януари в окръг Синдхудург изследват избухване на горската болест.

Към 30 януари са ваксинирани вече 50 хиляди от застрашените 100 хиляди души. Киасанурската болест е остра вирусна инфекция с огнище в природата. Инкубационният период е от три до осем дни.

Първоначално той е изолиран през 1957 г. при хора и при два вида горски маймуни. Човекът е случаен домакин, който не играе роля в предаването на вируса. Важна роля в разпространението на болестта играят бозайниците, особено дивите животни, катерици и плъховете, както и маймуните. Маймуните са застрашени най-много от евентуален фатален изход.

Любопитно е, че болестта има ясно изразено териториално ограничение. Извън ендемичните огнища в Индия болестта не се открива никъде другаде. Това изключително строго географско положение на фокуса на болестта до ден днешен остава неразбираема мистерия.

Заболяването започва остро, с треска, главоболие и мускулни болки. При тежки случаи се развива стомашно-чревно кървене, като периодът на възстановяване е дълъг - до 4 - 5 седмици. Степента на смъртност достига 10%. Имунитет се появява след заболяването.
БГНЕС