Забраняват на руските военни да псуват
Забраняват на руските военни да псуват / Thinkstock/Getty Images

Министерството на отбраната на Русия подготвя учебник по етикет за военнослужещи, наречен "Вежливите хора", пише вестник „Известия".

Вестникът се позовава на официален отговор на ведомството, изпратен до общественото движение "Общоруско родителско обединение".

„Министерството на отбраната на Русия, съвместно с известни специалисти в областта на етикета и протокола от Центъра за ефективни технологии, подготвя за издаване пособието „Вежливите хора", предназначено за военнослужещите и техните семейства, в което в кратка и образна форма се описват правилата на етикета, поведението извън разположението на военната част, в бита, в ежедневния живот", пишат от министерството.

Освен това във ведомството отбелязват, че с военнослужещите се провеждат възпитателни мероприятия за „недопускане на ненормативна лексика", подчертава "Известия".

Общественото движение „Общоруско родителско обединение" се обърна през септември към министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу с молба „да проведе работа за ликвидиране на ненормативната лексика" в армията, защото „не подобава на военнослужещите - от генералите и адмиралите до редовите войници и матроси да ругаят, „да позорят честта на мундира и руския воин", напомня вестникът.

Източник: БГНЕС