Забраняват на ЦРУ крайните методи за разпит?
Забраняват на ЦРУ крайните методи за разпит? / netinfo
Законодателите в САЩ решиха да забранят на ЦРУ да прилага крайни методи по време на разпити, предаде ИТАР-ТАСС. Комисия на Конгреса съгласува в момента различни варианти на законопроекта за финансиране на разузнаването през 2008 финансова година. Вчера нейните членове се споразумяха, че ще задължат ЦРУ да прилага само такива методи за разпит, каквито са разрешени на военните. 

Според тях законопроектът ще предизвика недоволството на Белия дом и президентът Буш ще наложи вето върху него. През лятото държавният глава разреши на ЦРУ "извънредни методи за разпит", които излизат извън рамките на армейския полеви устав от 2006 г., припомниха законодатели, цитирани от БТА.

Законодателството в САЩ забранява жестокото, безчовечното и оскърбителното за човешкото достойнство отношение към онези, които се намират в ръцете на американските военни или на тайните служби, включително ЦРУ. Според директора на ЦРУ Майкъл Хейдън обаче подчинените му не трябва да спазват правилата, установени за военните.

Полевият устав на американската армия изброява 19 допустими метода за разпит, например този с "добрия" и "лошия" полицай и разпитите "под мним флаг", когато убеждават разпитвания, че следователите са от някаква друга държава. Допустимо е пленникът да бъде държан до 30 дни в изолация.

Забранява се арестантите насилствено да бъдат потапяни във вода и да се използват психотропни средства. Пленниците не може да бъдат бити, подлагани на въздействие с електрошок и ниски температури или да им се причинява болка по други начини. Не се разрешава да бъдат събличани, да им се слага качулка на главата, да бъдат лишавани от храна и вода, да се насъскват кучета срещу тях, посочва ИТАР-ТАСС.