Забраниха на иранските студенти тесните дънки и татуировките
Забраниха на иранските студенти тесните дънки и татуировките / Reuters

Иранската агенция ФАРС съобщи, че иранските власти забраняват на иранските студентки да ходят с маникюр, да носят ярки дрехи и прилепнали дънки и да си правят татуировки, предаде Ройтерс. Забранени са също и пиърсингите и бижутата за зъби.

Мъжете нямат право вече да боядисват косата си, да носят бижута, да обличат тесни дрехи, да си скубят веждите, да носят ризи с много къси ръкави.

Междувременно бразилският писател Паулу Коелю се оплака в блога си, че продажбата на неговите книги в Иран е забранена и призова бразилското правителство да се намеси по случая, предаде Ройтерс.

В блога си писателят публикува съобщение на своя ирански издател, в което се казва, че иранското правителство е решило да наложи забрана върху творбите му.

"Силно се надявам, че това недоразумение ще бъде разрешено тази седмица. Силно се надявам, че бразилското правителство ще ме подкрепи, мен и книгите ми, в името на ценностите, които ние споделяме", заявява Коелю, цитиран от БТА.

Издателят на писателя в Иран - Араш Хеджази, беше показан във видеозапис от протестите през юни 2009 г., на който се вижда как той се опитва да спаси простреляната тогава в гърдите студентка Неда Ага Солтан, превърнала се в лицето на иранската опозиция, припомня Ройтерс.

Коелю пише обаче, че не знае поради каква причина е наложена забраната върху книгите му.