/ / iStock/Getty Images
Хирурзи от университетската болница в Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от Covid-19, съобщава "Брюксел Таймс".

Операцията включвала вземане на двата бели дроба от 72-годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била регистрирана като донор. Жената никога не е пушила, но през април тази година е страдала от симптоми на Covid-19 за период от около две седмици. Тя никога не е била изследвана за Covid поради политиката за тестване по това време. Пациентката била в самоизолация за две седмици, като през това време съпругът й бил приет в болница и починал от потвърден Covid-19. Когато по-късно тя е приета в болница с мозъчен кръвоизлив, е установено, че е с отрицателен тест за Covid, но има антитела, което показало, че преди това е била заразена.

„Досега, доколкото ни е известно, няма публикувани доклади за трансплантация на бял дроб от донор, излекуван от COVID-19“, пишат хирурзите в статия, публикувана вчера в списанието "The Lancet Respiratory Medicine".

Осем дни след приемането сърцето й спряло и тя била одобрена като донор за трансплантация, съгласно нейното предварително искане.

Получателката е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

ХОББ е често срещано дегенеративно разстройство, причиняващо затруднено дишане и кашлица. Най-честата причина е тютюнопушенето.

Черният дроб на донора също е използван за трансплантация. Получателят е изписан от болница 35 дни след операцията.

„За разлика от няколко огнища на вирусни заболявания в миналото, като ебола, SARS-CoV от 2003 г., западнонилската треска или пандемичен грип H1N1, които останаха управляеми и най-вече ограничени в географски план, продължаващата пандемия на COVID-19 е безпрецедентна в съвременността", пишат авторите. „В бъдеще повече дарители ще имат история на SARS-CoV-2.“

„Трансплантацията премина безпроблемно и белодробният реципиент след това се оказа отрицателен за коронавирус“, каза водещият хирург Лоранс Цеулеманс. „Нямаше усложнения и след месец пациентът успя да напусне болницата в добро здраве. Три месеца след операцията, се справя много добре: белодробната функция е отлична и не показва аномалии." 
БГНЕС