За първи път откриха взривни устройства с течен експлозив в Ливан
За първи път откриха взривни устройства с течен експлозив в Ливан / снимка: БГНЕС

В палестинския бежански лагер Аин ал Хилуе близо до Сайда в Южен Ливан бяха намерени 31 взривни устройства с течен експлозив, съобщи израелската интернет агенция Debka.com, като се позовава на източници от ливанската полиция.

Взривните устройства били намерени преди близо две седмици, но съобщението е забавено заради намеренията на ливанската полиция да проследи членове на разклонена терористична мрежа с клетки в редица населени места в Ливан.

Твърдение за проникването на членове на Ал Кайда в палестински бежански лагери, в това число и в Аин ал Хилуе, се появиха за пръв път миналата година.

В комюнике на ливанската полиция, цитирано от Debka.com, се казва, че всяко от намерените взривни устройства се състои от два стъклени контейнера със синя течност, свързани към детонатор с часовников механизъм. Детонаторите имали сложна схема от електронни и химически компоненти, която позволявала да се зададе закъснение на експлозията до 124 дни. Някои от компонентите на детонаторите били "с източноевропейски произход".

За намирането на течни експлозиви се съобщава за пръв път, след като през август миналата година британската полиция осуети опит за терористичен акт срещу самолети по линии от Лондон за САЩ. По подозрения, че са участвали в подготовката на атентатите, във Великобритания бяха арестувани 21 души, но образци на течни експлозиви така и не бяха намерени.