/ iStock/Getty Images
В снежните проби, събрани около връх Еверест, учените са открили няколко микрочастици пластмаса. Техният произход все още е загадка за еколозите. Това съобщи в п пресслужбата на университета в Плимут, позовавайки се на статия в списание One Earth.

„През последните години открихме микрочастици пластмаса практически във всички краища на планетата, от Арктика и реките до дъното на Марианската падина и най-дълбоките океани на Земята. Откриването им на връх Еверест отново показва, че трябва активно да защитаваме околната среда от такова замърсяване“, каза Имоджен Непър, еколог от университета в Плимут (Великобритания), цитиран от пресслужбата на университета.

Планината Еверест (Джомолунгма) е най-високият планински връх на Земята, който се издига на 8848 метра над морското равнище. От средата на XIX век стотици екипи от алпинисти и пътешественици се опитват да я превземат и да достигнат върха, което е направено официално едва през 1953 г. от Тенцинг Норгай и Едмънд Хилари.

Като цяло през изминалия век и половина по склоновете на Джомолунгма са загинали над триста алпинисти, опитвайки се да постигнат този подвиг. Предвид недостъпността на Еверест, еколозите отдавна смятат склоновете на тази планина за един от най-чистите кътчета на Земята, недокоснати от ръката на човека.

Нейпър и нейните колеги установяват, че това вече не е така, като изследват проби от сняг и речна вода, събрани от алпинисти на територията на така наречения „балкон“ на връх Еверест, място на височина 8 440 метра, както и вътре в така наречената „зона на смъртта“. Така историците и алпинистите наричат склоновете на планината, разположени на височина 8 км и по-висока, където са загинали повечето алпинисти, които не са покорили Джомолунгма.

Общо британски алпинисти са взели проби от около 20 района в „зоната на смъртта“ и „балкона“ на връх Еверест, които впоследствие са доставени успешно в лабораториите на учените в замразена или течна форма и след това са проучени подробно. Както се оказа, на практика всички те съдържат „следи от цивилизацията“ под формата на микроскопични остатъци от влакна и пластмасови частици.

Десетки и дори стотици такива частици присъстваха в онези проби от вода и сняг, които бяха събрани близо до популярните маршрути за изкачване до върха на Джомолунгма, а в близост до върха му бяха открити пет частици пластмаса. Как са стигнали там, учените все още не могат да кажат.

Възможно е те да са били докарани там от алпинисти, но Напър и нейните колеги не изключват тези влакна и частици да са стигнали до върха на най-високата планина в света поради движението на въздушни течения по склоновете на Хималаите.

„Честно казано, нямах абсолютно никакви очаквания за резултатите от нашето проучване. От друга страна, бях много изненадана, че открихме микрочастици от пластмаса във всички снежни проби, които изследвахме. Винаги съм смятала, че връх Еверест е символ на чистота и първичност. Осъзнаването на това, че замърсяваме върха на най-високата планина в света, буквално ми отвори очите“, заключи Напър.
Агенция "Фокус"