За първи път: Иран назначи жена за посланик
За първи път: Иран назначи жена за посланик / снимка: БГНЕС, архив

Иран назначи Марзие Афхам за свой посланик в Малайзия. Тя е първата жена на пост от такова равнище след Ислямската революция през 1979 г., съобщи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

Петдесетгодишната Афхам е дипломат от кариерата с 30 години стаж. От 2013 г., когато за президент беше избран умерения духовник Хасан Рохани, тя бе говорител на иранското външно министерство.

"Избирането на Афхам за посланик отне няколко минути, но за избора на неин приемник в министерството бяха нужни четири месеца", каза Зариф, цитиран от информационна агенция Ирна. Досегашната говорителка ще бъде заменена от мъж - Джабер Ансари.

"Афхам изпълняваше успешно мисията си в течение на повече от две години. Тя работеше с достойнство, смелост и забележителна далновидност в период, когато иранската дипломация се следеше с особено внимание от общественото мнение", отбеляза външният министър.

След избирането си Рохани настоя министрите му да назначават жени на важни постове и предупреди, че под негово управление дискриминацията няма да се толерира. Самият той назначи три жени сред осемте вицепрезиденти.

Въпреки че статутът им е завиден в сравнение с други страни в района, иранките се сблъскват със закони, които ги ограничават по въпроси като брака, развода или наследствата.

Те могат да бъдат избирани за депутати и дори за министри, но не могат да бъдат съдии и нито една жена от 1979 г. насам не е била допусната да се кандидатира на президентски избори.

Източник: БТА