/ БТА

На 6 февруари съдебно жури в Мичиган осъди майката на тийнейджъра, който простреля смъртоносно четирима съученици в гимназия близо до Детройт.

Стрелба в гимназия в американския щат Айова (ВИДЕО)


Това се случи след като прокуратурата доказа, че тя носи отговорност, тъй като заедно със съпруга си са дали на сина си оръжие и са пренебрегнали предупредителните знаци за насилие, които учителите са им пращали.

45-годишната Дженифър Крамбли беше призната за виновна след съдебен процес, за който се смята, че за първи път в САЩ родител е обвинен в убийства, причинени от стрелба в училище от дете. Срещу нея бяха повдигнати четири обвинения в неумишлено убийство - по едно за всеки ученик, убит в гимназията в Оксфорд при стрелбата през 2021 г., и тя беше осъдена и по четирите.

Стрелец окървави Тексас и остави след себе си шестима убити

Дженифър Крамбли не показа особена реакция на присъдата в съдебната зала.

Съдебните заседатели бяха започнали да обсъждат присъдата в понеделник сутринта.

За непредумишлено убийство се предвижда наказание до 15 години затвор. За 9 април е насрочена дата за произнасяне на присъдата. Съпругът ѝ, 47-годишният Джеймс Крамбли, ще бъде изправен пред собствен процес по обвинения в непредумишлено убийство, който ще започне на 5 март.

Масова стрелба в САЩ: Десетки са убити и ранени, извършителят е на свобода

Синът на двойката, Итън, е бил на 15 години по време на стрелбата с полуавтоматичен пистолет. През 2022 г. той се признава за виновен по четири обвинения в убийство от първа степен и други обвинения, а през декември е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

В Съединените щати - страна с постоянно насилие с огнестрелни оръжия, през годините е имало поредица от стрелби в училища, често извършени от настоящи или бивши ученици.

Експерти по безопасност на оръжията заявиха, че се надяват този случай да подтикне родителите, които притежават оръжия, да ги обезопасят по-добре, като отбелязаха, че според правителствени проучвания три четвърти от стрелците в училища през последните години са се сдобили с огнестрелните оръжия, които са използвали в собствените си домове.

Стрелба с расови подбуди: Трима души бяха убити в Джаксънвил, стрелецът също е мъртъв

Прокурорите от окръг Оукланд твърдяха по време на процеса, че Дженифър Крамбли, въпреки че не е натиснала спусъка, е съхранявала оръжието и боеприпасите по небрежен начин и трябва да носи наказателна отговорност за смъртните случаи. Те твърдят, че тя и съпругът ѝ са знаели, че Итън е в "низходяща психическа спирала" и представлява опасност за околните, но са му позволили достъп до огнестрелни оръжия, включително до 9-милиметровия пистолет, който е бил закупен като коледен подарък и е използван за убийството на съучениците му.

БГНЕС