За Обама Робърт Гибс е „забележителен говорител”
За Обама Робърт Гибс е „забележителен говорител” / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама направи нещо необичайно, като се появи в залата за брифинги на Белия дом, за да изрази публично благодарността си към своя говорител Робърт Гибс в последния му работен ден, съобщи АП.

Обама нарече Гибс „забележителен говорител” и голям приятел. Президентът се пошегува, че оттеглянето му от поста „не е най-голямото събитие на деня”, имайки предвид оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак. Гибс заяви, че за него е било голяма чест да служи като прессекретар на президента и на свой ред се пошегува, че ще му липсват натоварени дни като днешния в Белия дом.

Мястото му ще заеме Джей Карни, който е говорител на вицепрезидента Джо Байдън.

Робърт Гибс отдавна е част от вътрешния кръг от съветници на Обама, откакто той се кандидатира за изборите за Сенат през 2004 г. в щата Илинойс, припомня ДПА. Той отговаряше за връзките с обществеността в предизборния щаб на Обама по време на президентската кампания през 2008 г., посочва БТА.

На прощалния брифинг президентът разказа как Гибс го спасил  преди речта му на конгреса на демократите през 2004 г., на който изгря неговата политическа звезда. Десет минути преди Обама да се качи на подиума, Гибс му заел вратовръзката си, след като Мишел казала, че нито една от вратовръзките, които съпругът й носел със себе си, не била подходяща за случая. „Честно казано, Робърт въобще не искаше да ми я даде, защото много му отиваше. Но накрая се смили”, заяви Обама и церемониално върна синята вратовръзка на Гибс, поставена в рамка заедно с две снимки.

Гибс излиза в отпуск за известно време, след което ще изнася платени лекции, преди да стане част от екипа на Обама за предизборната му кампания през 2012 г., посочва АП.