/ iStock/Getty Images
Сокол в Саудитска Арабия е продаден за над 170 000 долара, което е най-скъпата продажба на този вид птици досега и най-скъпата покупка на 45-дневния търг на ловните птици в страните от Персийския залив.

Птицата е продадена във вторник за 650 000 саудитски риала (173 000 щатски долара) поради нейните уникални характеристики и недостиг, се казва в изявление на организаторите на търга Саудитския клуб на соколите. Клубът заяви, че това е най-скъпата продажба в световен мащаб за този тип - младата порода шахин, вид странстващ сокол.



Развъждането на соколи е важна част от културното пустинно наследство на Саудитска Арабия и съседните страни от хилядолетия. Соколите, чиято скорост на полета може да надвишава 300 километра в час, са международно признати за застрашени. Страните имат различни наредби, регулиращи продажбата, улавянето, развъждането и лова.



Соколът, тежащ 1,1 килограма, е заловен в дивата природа в Хафер ал Батин в североизточна Саудитска Арабия, съобщи клубът, цитиран от "Сабах".

Търгът, който се провежда от 3 до 15 ноември, е организиран от Саудитския клуб на соколите, основан през 2017 г. и подкрепен от правителството като начин за опазване и подхранване на тази наследствена дейност.

Собствениците на соколи в Персийския залив, търсейки възможности за лов, обикновено пътуват с птиците си в самолетните кабини до страни като Пакистан, Мароко и региона на Централна Азия през по-студените месеци. 
БГНЕС