/ iStock/Getty Images
От началото на месец юни т.г. трафикът на граничните пунктове между Турция и България - Капъкуле /Капитан Андреево и Хамзабейли/ Лесово е изключително натоварен поради масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските държави, за ваканция в Турция.

След премахването през юни на ограниченията, свързани с COVID-19, турските граждани от Европа (в Турция ги наричат гурбетчии) започнаха да пристигат масово по родните си места.

Митничари на „Капитан Андреево“ откриха недекларирана валута за над 1 милион лева

През месец юни натовареността бе по-голяма на влизане в Турция. Този месец по-интензивен е трафикът на излизане от страната и влизане в България. Тези дни обичайна гледка са километрични опашки от частни автомобили на Капъкуле и Хамзабейли, съответно Капитан Андреево и Лесово на българската страна, поради което се чака по няколко часа /5-6 чака и дори повече/ за преминаване през границите.

По данни на Областната Дирекция за митници и външна търговия Тракия от началото на месец юни т.г. досега 1 654 449 турски граждани, живеещи в европейските държави, са влезли на Капъкуле и Хамзабейли от България.

Шофьор е обвинен за контрабанда на златни накити през „Капитан Андреево“

От валийството в пограничния град Одрин поддържат постоянна връзка с митниците, електронна система указва натовареността на отделните гранични пунктове. Между Турция и България има три гранични пункта - Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли /Лесово и Дерекьой/ Малко Търново. Последният е по-малко натоварен, като оттам има пряк път за Бургас.

Преди Капъкуле - "вратата на Турция към Европа", където се чака най-дълго за преминаване на отсрещната митница /Капитан Андреево/, по инициатива на одринското валийство е построен паркинг за колите, разпънати са палатки, където се предлагат напитки и храни, има площадка с люлки за малките деца, а за по-големите се предлагат шах и други игри.

В същото време пътуващи турци се оплакват от бавната работа на персонала на българските гранични пунктове, особено в почивните дни, когато малко хора са на смяна.

От одринското валийство предупредиха турските граждани, пътуващи за европейските страни през България, да избягват да пътуват през уикендите.
БТА