Южнокорейски депутати блокират приемането на закон срещу тероризма
Южнокорейски депутати блокират приемането на закон срещу тероризма / БГНЕС, архив

Южнокорейски опозиционни депутати произнасят продължителни речи в парламента вече пети пореден ден, за да попречат на приемането на подкрепян от правителството закон срещу тероризма, предаде АП.

Според тях той ще заплаши свободите и правото на лична неприкосновеност, ако бъде приет.

Депутатът Чжун Гън-ре говори повече от девет часа без прекъсване. Той е 17-ият депутат, който заема скамейката от вторник, когато опозиционни депутати решиха да блокират закона чрез продължителни речи.

Това е първият подобен случай от 1969 г. За да успее начинанието им, депутатите трябва да продължат речите си до полунощ на 10 март, когато приключва парламентарната сесия.

Президентът Пак Гън-хе и нейната партия "Сенури" подкрепят закона, който разширява правомощията на националното разузнаване за разследване на лица и групи. Те се позовават на заплахата от Северна Корея и дейността на екстремистки групи като "Ислямска държава".

Според опозицията законът не предвижда достатъчни мерки за предотвратяване на злоупотреби.

Те припомнят, че вече се е случвало разузнаването да се намесва в политиката и да шпионира журналисти и граждани. Двама директори на разузнавателната агенция, ръководили я от 1999 до 2003 г., получиха условни присъди за подслушване на мобилните телефони на около 1800 души от политическия, корпоративен и медиен елит на Южна Корея.

Друг бивш директор на разузнаването беше осъден миналата година на 3 години затвор, след като беше признат за виновен в организирането на незаконна кампания онлайн в подкрепа на тогавашната кандидатка за президент Парк Гън-хе и за очерняне на основния й опонент.

Източник: БТА