Южна Корея е готова да предостави на КНДР помощ от 20 милиона долара
Южна Корея е готова да предостави на КНДР помощ от 20 милиона долара / netinfo

Южна Корея обяви, че е готова да предостави на КНДР спешна помощ от 20 милиона долара под формата на храни, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

В изявление на южнокорейското министерство на националното обединение се посочва, че помощта ще бъде отпусната в отговор на молба на Световната програма по прехраната на ООН. Сеул обяви, че е готов да се консултира с международната организация за списъка на необходимите хранителни продукти. Предполага се, че те ще включват 25 хиляди тона царевица и 5 хиляди тона пшеница.

Това са първите южнокорейски помощи под формата на храни за Северна Корея от 2004 г. насам, изпратени чрез Световната програма по прехраната на ООН. В края на март Сеул възобнови доставките на химически торове и други извънредни помощи, но заяви, че ще задържи изпращането на 44 хиляди тона ориз, докато Пхенян не пристъпи към замразяване на ядрената си програма съгласно договореностите от 13 февруари т.г.

По данни на Световната програма по прехраната на ООН след лошата реколта от 2006 г., опустошителните наводнения и намаляването със 75 процента на помощите за Пхенян се очаква дефицитът на хранителни продукти в КНДР да достигне 30 процента, отбелязва ИТАР-ТАСС.