Южна Америка се обединява по модела на Европа
Южна Америка се обединява по модела на Европа / netinfo

Президентът на Боливия Ево Моралес закри двудневната среща на високо равнище на държавите от Южна Америка с думите, че до пет години на континента ще се появи ново обединение по модела на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Срещата се състоя в боливийския град Кочабамба, разположен между Андите и река Амазонка в централната част на Боливия.

"Ние няма да чакаме като Европейския съюз 50 години. Надявам се, че на нас ще ни е необходимо по-малко време - три, четири, най-много пет години", заяви Моралес.

В заключителната декларация от срещата се изтъква постигнатото съгласие "да се постави крайгълният камък на интеграцията" в Южна Америка.

Пред журналисти Ево Моралес заяви, че бъдещото регионално обединение ще представлява социален, икономически и културен съюз, "основан върху солидарността и сътрудничеството".

Боливийският президент е привърженик на идеята за сливане на двете регионални организации - Андската общност на нациите и Меркосур. Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу принадлежат към Андската общност, която изгуби част от тежестта си, след като по-рано тази година Венецуела прекрати членството си заради подписаните от Перу и Колумбия споразумения за свободна търговия със САЩ.

Венецуела се присъедини към Меркосур, където членуват още Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Чили не членува в нито една от двете организации.

Президентът на Венецуела заяви пред журналисти, че Андската общност и Меркосур са мъртви. Разпускането на тези обединения и създаването на нова структура според него е единственият начин да се постигне единство на страните в Южна Америка.

На срещата в Кочабамба бе взето решение в Рио де Жанейро да бъде открит офис, който да започне подготовката за създаване на новия южноамерикански съюз.