Южен Судан се е съгласил на незабавно примирие
Южен Судан се е съгласил на незабавно примирие / снимка: БГНЕС, архив

Правителството на Южен Судан се е съгласило на незабавно примирие, заявиха съседите на тази страна и призоваха бунтовническия лидер Риек Мачар да поеме същия ангажимент, предаде Ройтерс.

Лидери на страни от региона, които участваха в среща на източноафриканската организация Междуправителствена организация за развитие в Найроби заявиха, че искат всички участници в конфликта в Южен Судан да се срещнат за преговори до 31 декември.

„Междуправителствената организация за развитие приветства ангажимента на правителството на Република Южен Судан за незабавно прекратяване на бойните действия и призовава Риек Мачар и другите страни (по конфликта) да поемат подобен Ангажимент”, се казва в изявление на организацията.

Лоялни на бившия вицепрезидент на Южен Судан Риек Мачар бунтовници бяха разгромени в Малакал, столицата на богатия на петрол щат Горен Нил, след четири дни ожесточени сражения. „Правителствените сили са поели на 100% контрола над град Малакал и преследват сили на превратаджиите”, заяви говорител на армията. Вчера той посочи, че бунтовниците държат половината град.

По-рано съседните страни изразиха подкрепа за президента на Южен Судан Салва Киир, чиито въоръжени сили от 13 дни водят сражения с войските на разбунтувалия се бивш вицепрезидент Риек Мачал, предаде Ройтерс.

На среща на върха в Найроби на страните от Междуправителствената организация за развитие, съседите на Южен Судан подчертаха в обща декларация, че няма да приемат никакъв опит за сваляне от власт на Салва Киир. Те посочиха, че свалянето от власт на Киир би било некоституционно, също както и отстраняването на демократично избраното правителство на Южен Судан.

Мачал заяви, че е готов на преговори, при условие че негови съюзници, задържани в южносудански затвори, бъдат освободени. Киир обаче засега не е показал, че има намерение да изпълни това искане, съобщава БТА.

Заради вълната от насилие в Южен Судан 122 000 души са били принудени да напуснат домовете си, посочва днес ООН, цитирана от АФП. От тях 63 000 са намерили подслон в бази на ООН в Джуба, Бор, Малакал, Бентиу и Пананг. Само в столицата Джуба 25 000 души са напуснали жилищата си заради размириците.