Юшченко задължи кабинета да финансира предсрочни парламентарни избори
Юшченко задължи кабинета да финансира предсрочни парламентарни избори / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко приведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, което задължава правителството да финансира предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 май.

Представител на пресслужбата на украинския държавен глава съобщи, че Юшченко е подписал съответния указ. Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна задължи на 5 април държавните структури в страната да осигурят подготовката за предсрочните парламентарни избори, като задължи правителството до 7 април да осигури финансирането на предсрочните парламентарни избори.

Украинският премиер Виктор Янукович заяви, че в рамките на законодателството това не е възможно да бъде направено и поясни, че законът за държавния бюджет за 2007 г. не предвижда средства за предсрочни избори.

Според различни оценки за изборите ще бъдат необходими между 60 и 100 млн. долара. На 2 април президентът Виктор Юшчинко подписа укази за разпускането на парламента и насрочване на нови избори за 27 май. Депутатите от Върховната рада пък определиха действията на президента като противоконституционни.