Юшченко разпусна парламента, правителството отказва да се подчини
Юшченко разпусна парламента, правителството отказва да се подчини / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко разпусна късно снощи парламента на страната и определи 27 май за дата на предсрочни парламентарни избори с декрет, който тази нощ премиерът Виктор Янукович поиска да бъде отменен.

В телевизионно обръщение Юшченко заяви, че е било негов дълг да вземе това решение, за да защити страната от посегателства към конституционния ред. Той добави, че положението в Украйна е под контрол и призова гражданите на страната да не се поддават на провокации.

По-рано вчера Юшченко имаше консултации с ръководството на Върховната рада (парламента) и с ръководителите на парламентарните групи.

Около 200 привърженици на прозападната опозиция отпразнуваха през нощта в Киев решението на президента за разпускане на парламента. Събрани на централния площад Майдан, мястото на оранжевата революция в края на 2004 година, която доведе на власт Юшченко, демонстрантите посрещнаха радостно пристигането на един от опозиционните лидери Юлия Тимошенко, която благодари на президента за "смелото решение", предаде агенция Франс прес..

"Юлия, Юлия", скандираха демонстрантите, които носеха знамена на Блока Тимошенко.

Около 200 привърженици на проруското правителство спокойно изгледаха извънредното заседание на кабинета, предавано директно по телевизията на голям екран близо до парламента.

На заседанието премиерът Виктор Янукович призова Юшченко да анулира указа си за разпускане на парламента. Президентът има възможност да вземе мерки, за да не позволи дестабилизирането на Украйна. Той може да не обнародва този указ и така той да не влезе в сила, заяви Янукович.

Министърът на правосъдието Александър Лавринович каза след заседанието, че кабинетът няма да изпълни указа на президента за разпускане на парламента, който определя като антиконституционен.

Министърът на отбраната Анатолий Гриценко, който е близък до президента, заяви, че украинската армия ще действа изключително в рамките на действащото законодателство и ще изпълнява заповедите на своя върховен главнокомандващ - президента Виктор Юшченко.

Върховната рада (парламентът) на Украйна, която се събра снощи на извънредно заседание, прие закон, според който депутатите не са длъжни да се подчиняват на указа на президента Виктор Юшченко за разпускането на парламента.

Същевременно парламентът поиска от Конституционния съд да се произнесе относно законността на указа. 262 от общо 450-те депутати гласуваха да бъде поискано от съда да проучи искането в срок от пет дни.

Парламентът въведе и специален ред за влизане в сградата на парламента във връзка с възможността за терористиченакт.

По думите на председателя на парламента Олександър Мороз, цитирани от ИТАР-ТАСС, депутатите разполагат с информации за възможни провокации като се използват технически средства. Бяхме свидетели на подобни действия през юни, когато ни предупредиха за внасянето на такива средства, по-точно газ, каза Мороз, според който и сега се разработва подобен сценарий.

Приетото решение забранява влизането в парламента, включително и на депутати, с вещи, които могат да представляват терористична заплаха.

Парламентът също възстанови тази нощ стария състав на Централната избирателна комисия от 2004 година. Депутатите отмениха постановлението за прекратяването на пълномощията на стария състав на ЦИК и назначаването на нови членове.

Председател на ЦИК през 2004 година бе Сергей Кивалов, който сега е депутат от Партията на регионите.

Същевременно парламентът забрани на правителството да отделя средства за произвеждане на предсрочни избори на 27 май.

Парламентът прие и обръщение до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа/ПАСЕ/, с което иска да бъдат свикани спешни дебати за ситуацията в Украйна.

В обръщението до ПАСЕ се отбелязва неконституционния характер на намесата на президентската институция в работата на Върховната рада. Ние смятаме, че няма никакви основания за разпускане на парламента, тъй като той работи стабилно и напълно се придържа към конституцията на Украйна, се казва в призива.

САЩ призоваха украинските лидери да запазят спокойствието в Украйна, след като президентът Виктор Юшченко подписа снощи указ за разпускане на парламента, предаде агенция Франс прес.

САЩ призовават всички украински политически лидери да поемат отговорността за действията на своите привърженици и да поддържат спокойствие, каза говорителят на Държавния департамет Шон Маккормак.

Следим внимателно събитията в Украйна и искаме от всички партии да зачитат закона и да решат различията си по мирен начин в съответствие с демократичните ценности и международните интереси на Украйна, каза още Маккормак, цитиран от АФП.