Юшченко разпусна парламента и свика предсрочни избори
Юшченко разпусна парламента и свика предсрочни избори / снимкa: БГНЕС

Украинският президент Виктор Юшченко разпусна парламента и свика предсрочни избори, след като се отказа от опитите за формиране на жизнеспособна управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към народа на запис Юшченко обяви решението си и отбеляза, че изборите ще бъдат демократични и законни. Юшченко днес е на посещение в Италия, посочва Асошиейтед прес.

Юшченко не посочи дата за предсрочните избори, но според конституцията те трябва да се проведат до 60 дни след разпускането на парламента, отбелязва Франс прес.

Юшченко обвини премиера Юлия Тимошенко, че пренебрегва националните интереси за сметка на сдобиването с власт, предаде АП. Тимошенко заяви, че свикване на избори преди края на ноември би било нарушение на конституцията и обеща да оспорва подобно решение.

Опоненти на Юшченко искаха промяна в конституцията, за да може на следващите избори да се гласува и за президент, съобщава ДПА. Мандатът на Юшченко изтича през 2010 г., но според противниците му, сред които Тимошенко и бившият проруски премиер Виктор Янукович, ако украинците избират нов парламент, трябва да изберат и нов президент.

През септември партията на Юшченко излезе от управляващата коалиция с формацията на Тимошенко след приемането на редица закони, намаляващи президентските правомощия, отбелязва Франс прес. Държавният глава на Украйна даде на политиците срок до 7 октомври да съставят коалиция. Ако до 30 дни след разпадането на управляващата коалиция не бъде формирана нова, конституцията позволява на президента да разпусне парламента.

Тимошенко подкрепи Юшченко по време на Оранжевата революция, която го изведе на власт през 2004 г., но след това двамата станаха непримирими противници.

Това ще са третите парламентарни избори за по-малко от три години. Според политически анализатори на украинците им е омръзнало от избори и се очакват голям брой гласове за по-малките партии в знак на протест, което ще усложни съставянето на управляваща коалиция, отбелязва Ройтерс. /БТА/