Юшченко опитва да узурпира властта, според Върховната рада
Юшченко опитва да узурпира властта, според Върховната рада / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко прави опит да узурпира властта в страната. Това се казва в прието днес обръщение на Върховната рада до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и ръководствата на европейските държави, предаде ИТАР-ТАСС.

Юшченко демонстративно пренебрегва препоръките на ПАСЕ и се намесва в дейността на Конституционния съд, заявява украинският парламент.

В началото на април украинската Рада бе разпусната с президентски указ. Юшченко насрочи предсрочни парламентарни избори на 27 май. Управляващата коалиция на премиера Виктор Янукович оспори пред Конституционния съд валидността на този документ.

На 26 април президентът Юшченко издаде нов указ, с който анулира предишния, разпусна парламента отново и отложи предсрочните избори за 24 юни. Управляващите оспориха пред КС и този указ.

В днешното си обръщение Върховната рада нарича указите на Юшченко документи със "съмнителна легитимност". Те "още повече задълбочават политическия конфликт, отговорността за който лежи изцяло върху президента на Украйна", се казва в текста.

Мнозинството в парламента и украинското правителство, неотклонно ръководени от нормите на конституционното право, и занапред ще вземат мерки ситуацията да бъде уредена по юридически път, уверяват същевременно депутатите.

Според Радата президентът "безпрецедентно" се е намесил в дейността на Конституционния съд. В течение на няколко дни държавният глава незаконно уволни трима съдии от КС и така направи невъзможно вземането на решение, което да стане отправен пункт в решаването на изкуствено създадената политическа криза, твърди парламентът в обръщението си до ПАСЕ, цитирано от БТА.

Русия потвърждава готовността си да стане посредник в уреждането на ситуацията в Украйна, ако бъде помолена от всички страни, въвлечени в политическата криза. Това заяви заместник-външният министър на федерацията Григорий Карасин, цитиран от РИА Новости.

Вчера премиерът Янукович се обърна към Русия и ЕС с апел незабавно да започнат посредничество за уреждането на политическата криза в Украйна, припомня агенцията.