Юшченко наредил да се продават оръжия на Грузия
Юшченко наредил да се продават оръжия на Грузия / netinfo

Украинският президент Виктор Юшченко наредил да се продават оръжия на Грузия, за да може тя да се бие в Южна Осетия, която тя атакува в началото на август, твърди вестник "Известия".

"Украйна предостави оръжия на грузинските въоръжени сили, за да провеждат военни операции срещу Южна Осетия и Русия, по заповед на Виктор Юшченко и в несъответствие с отбранителния потенциал на самата Украйна", твърди изданието, посочвайки, че разполага с документи за потвърждение за тази версия.

Според "Известия" през последните две години, Киев е продал на Грузия седем системи за противовъздушна отбрана Buk-M1, почти половината от оръжията от този тип, които Украйна е имала на свое разположение и които са били необходими за защита на нейните стратегически обекти.

"Всъщност това означава отслабване на отбранителната мощ на страната", обяснява вестникът. Украйна е продала на Грузия и 200 системи за противовъздушна отбрана STRELA и IGLA, танкове T-72, както и гранатомети Grad, които са били избрани с помощта на американски експерти и които са използвани на 8 август от грузинската армия за нейната офанзива срещу столицата на Южна Осетия Цхинвали, както пише "Известия".