Юшченко даде още време за разрешаване на политическата криза
Юшченко даде още време за разрешаване на политическата криза / снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Юшченко заяви днес, че дава още време на политическите партии в страната, за да разрешат кризата в правителствената коалиция, предаде БГНЕС. "Ще ви дам време", заявил Юшченко пред лидери на парламентарните групи, според съобщение на неговата страница в интернет.

Украинският президент Виктор Юшченко и ръководителите на парламента и на парламентарните групи се срещнаха тази сутрин в Киев за консултации във връзка с възможно разпускане на законодателния орган, предаде АФП. "Важно е след днешните консултации да поемем инициативата, така че лидерите на парламентарните групи да намерят начин за излизане от безизходицата", казал още украинският държавен глава.

Украинските агенции съобщиха, че президентът е отлетял за Италия веднага след консултациите. Участници в срещата, която продължила около час, заявиха, че Юшченко е изгубил надежда за формиране на коалиция и ще издаде указ за разпускане на парламента и ще насрочи нови избори. Украинската конституция постановява задължително да бъдат проведени консултации преди разпускането на парламента.

Партията на Юшченко, която формираше прозападната правителствена коалиция с блока на премиера Юлия Тимошенко, напусна коалицията през септември след приемането на серия от закони, ограничаващи правомощията на президента. Те бяха приети от блока на Тимошенко и проруската опозиция.