Юрген Рот: Европа знае какво се случва в България
Юрген Рот: Европа знае какво се случва в България / netinfo

Трябва да има последици от случващото се в българското Министерство на вътрешните работи, заяви в интервю за Дарик радио немският разследващ журналист Юрген Рот. В четвъртък вътрешният министър Румен Петков обяви от парламентарната трибуна, че ще съди Рот за публикациите му около скандала в МВР. „Това, което съм чувал от посолствата по повод на този случай, е, че България не трябва да е част от ЕВРОПОЛ”, добави Юрген Рот. Ето какво още каза той:


В България няма защо човек да се изненадва от каквото и да е. Изненадан съм единствено от това, че господин Петков все още е на власт. Аз цитирам достоверни източници, не хора, които се опитват да създадат дезинформация.


Казвате, че Петков не става за вътрешен министър? Защо?

Това, което съм чувал от различните посолства, това, което знам за борбата му срещу организираната престъпност и корупцията – всичко това ме кара да смятам, че той не е правилният човек на поста. Когато чета български вестници от последния месец, да, има различни хора не само в други страни, но и в България, които смятат, че той трябва да си подаде оставката.

Заплашена ли е България от предпазна клауза в юлския доклад на Еврокомисията?

100 процента сигурно е. Притеснявам се от това, което се случва. Знаете, един писател, когото аз познавам лично, бе убит. Когато се срещнах с него, той ми разказа за Министерството на вътрешните работи и аз го цитирах. Така че мисля, че Европейската общност знае точно какво се случва в България и докладът няма да е много мек към нея.