Юрген Рот: Борисов трябва да подаде оставка
Юрген Рот: Борисов трябва да подаде оставка / Sofia Photo Agency, архив

Ако Бойко Борисов има поне грам политическа етика, той би трябвало да подаде оставка - това казва германският разследващ журналист Юрген Рот по повод скандала с подслушванията в интервю за "Дойче веле".

В началото на разговора Юрген Рот изразява надежда, че изтеклите в българското публично пространство записи ще бъдат добре проверени, за да бъде установено дали са фалшифицирани - нещо, което всъщност едва ли би изненадало някого, казва Рот, но допълва, че ако записите се окажат автентични, това би било истински скандал: "При това положение случаят е наистина огромен скандал, който окончателно ще стопи доверието в Бойко Борисов и в цялото правителство. Защото корупцията, която е нещо като културна характеристика на българите, е все още широко разпространена - въпреки красивите обещания и показните акции. И това е нещо, което трябва да се каже" - изтъква германският журналист.

Според него последиците от този скандал ще са: „във вътрешнополитически план това просто ще покаже на хората, че всички обещания са били нереални. Външнополитическите последици ще са още по-големи, тъй като ще бъде разрушено спечеленото дотук доверие - доверие, с което българското правителство просто злоупотребява", казва Юрген Рот и допълва, че ако записите на подслушаните телефонни разговори се окажат истински, това би било драматично, тъй като при това положение се налага въпросът "На кого изобщо може да се има доверие в България?".

На въпрос ако се пренесе случаят с подслушването на германска земя, какви биха били последиците от един подобен скандал, отговорът на Юрген Рот е недвусмислен: "Ако в Германия имаме точно същата ситуация, тогава правителственият ръководител би трябвало да подаде оставка. Натискът от страна на медиите и на обществото би бил толкова силен, че никой политик не би могъл да запази поста си в подобни условия. Разбира се и в Германия сме наясно с термина "лобизъм", но ако тук това бъде доказано, тогава последиците, струва ми се, са повече от ясни", категоричен е Рот.

Запитан дали това означава, че според него Бойко Борисов трябва да се оттегли от премиерския пост, германският журналист заяви: „Ако тези записи са автентични и това бъде доказано, тогава Борисов трябва да подаде оставка. Ако притежава дори грам политическа етика и хигиена, той, разбира се, трябва да се оттегли. Това е според мен повече от ясно. Всичко друго би било просто камуфлаж. А фактът, че човек може да е толкова глупав и да говори за такива неща по телефона, ме оставя, честно казано, без думи".