Юлия Тимошенко призова украинците да я изберат за президент
Юлия Тимошенко призова украинците да я изберат за президент / снимка: Reuters

Украинският министър-председател Юлия Тимошенко призова украинците да я изберат за президент на предстоящите избори през януари, след като нейната партия издигна кандидатурата й, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

На митинг в подкрепа на Тимошенко в центъра на столицата Киев се събраха около 150 000 души, по данни на украинското вътрешно министерство. Тимошенко държа пламенна 45-минутна реч, в която обвини президента Виктор Юшченко, че е предал принципите на прозападната "Оранжева революция", която доведе двамата на власт през 2005 г., съобщи БТА.

"Ще възстановим реда сред управляващите и Украйна вече няма да бъде такава слаба и нестабилна държава, каквато е в момента", обеща Тимошенко пред привържениците си на площад "Независимост" в Киев. Тя добави, че изграждането на "Европа в Украйна" ще помогне за засилването на влиянието на закона и за премахването на корупцията.

По външнополитическите въпроси тя се изказа сдържано, като заяви, че ще работи за "равностойни и открити" отношения с Русия. "Нямаме право да се конфронтираме с традиционните и приятелски настроени съседи", заяви тя. Тимошенко обеща, че няма да позволи на никого да посегне на националните интереси на Украйна.