Юли е най-кръвопролитният месец в Ирак за последните две години
Юли е най-кръвопролитният месец в Ирак за последните две години / Reuters

През юли при атентати и нападения в Ирак са били убити най-малко 325 и ранени 697 души, което го прави най-кръвопролитния месец от близо две години в страната, предаде Франс прес.

Зад тази ескалация на насилието стоят политически, свързани със сигурността и стратегически причини, като последните имат отношение към сирийския конфликт, обясни иракският експерт по въпросите на сигурността и стратегията Али ал Хайдари. Конфликтът даде нови възможности на Ал Кайда, която може да се прехвърли от Ирак в Сирия, каза той, цитиран от БТА.

Регионалният контекст се допълва от политическата нестабилност в Ирак (с конфликта между премиера Нури ал Малики и неговите критици, които го обвиняват в диктаторско поведение), а също петролните и териториалните спорове между централното правителство в Багдад и автономния район Кюрдистан.

Политическата конфронтация в Ирак се отразява отрицателно на сигурността и икономиката, подчертава Хайдари.

През изтеклия месец са загинали общо 325 души, в това число 241 цивилни, 40 полицаи и 44 войници. Ранени са били 697 души, включително 480 цивилни, 122-ма полицаи и 95 войници, сочат данните на министерствата на здравеопазването, на вътрешните работи и на отбраната.

Предишният пик в насилието е от август 2010 г., когато в Ирак са убити 426 и ранени 838 души.

През юли тази година атентати е имало в 27 от общо 31 дни. Най-кървавият ден е бил 23 юли, когато са извършени 29 нападения в 19 иракски града с общо 113 жертви и близо 260 ранени.