/ Gulliver/Getty Images
Алишандри де Мораис, съдията от бразилския Върховен съд, нареди на социалната мрежа, собственост на Илън Мъск, "Х" да блокира отново достъпа до платформата си за потребители от Бразилия, под заплахата от ежедневна глоба от около 820 000 евро.

Някои от 22-та милиона бразилски потребители на платформата бяха изненадани вчера, когато отново получиха достъп до нея през мобилните си телефони, тъй като актуализация на нейната комуникационна мрежа заобиколи блокирането.

На 30 август съдия Де Мораис нареди блокирането на социалната мрежа, заради неспазване на серия от съдебни решения, отнасящи се до борбата с дезинформацията.

В решението си магистратът  заявява, че "Х" не е показала склонност към сътрудничество и е демонстрирала "намерение да не изпълнява съдебните разпореждания". Той ѝ налага глоба от 5 млн. реала на ден, докато платформата не бъде спряна отново.  

Вчера "Х" увери, че възстановяването на услугите ѝ е "неволен" ефект от промяната на един сървър и ще бъде временно.

Но Бразилската агенция за телекомуникации АНАТЕЛ заяви днес, че "поведението на мрежата "Екс" показа целенасочено намерение за заобикаляне на наредбата на Върховния съд" и увери, че ще вземе мерки срещу нови подобни действия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА