Wikileaks разкри истинското лице на войната в Афганистан
Wikileaks разкри истинското лице на войната в Афганистан / Reuters

Секретните военни документи, публикувани на интернет сайта Wikileaks, разкриват имена, сведения за операции, логистика и източници, свързани с водената от САЩ война в Афганистан, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Огласяването на документите е нарушение на федералните закони и потенциална заплаха за американския военен личен състав, изтъкна Белият дом.

Разкритията биха могли да причинят вреди и огласяването им е обезпокоително, каза говорителят на Белия дом Робърт Гибс, като същевременно отбеляза, че преобладаващата част от информацията не е нова.

Гибс посочи, че президентът Барак Обама е бил уведомен за изтичането на информация миналата седмица, след като правителствени служители се срещнали с информационни организации, имащи достъп до документите, съобщава БТА.

Пентагонът обясни, че се опитва да направи оценка на щетите, причинени от изтичането на информация от 91 000 секретни документа за войната в Афганистан.

Създателят на Wikileaks каза, че разполага с още хиляди файлове за Афганистан, които би могъл да публикува.

Великобритания, Пакистан и Канада се присъединиха към Белия дом и на свой ред осъдиха разгласяването на класифицирана информация.

Афганистанското правителство заяви, че е шокирано от изтичането на секретни сведения, но също подчерта, че по-голямата част от изнесената информация не е нова.