/ iStock/Getty Images
Взривове бяха чути в руската военновъздушна база Енгелс, намираща се само на няколкостотин километра от фронтовата линия в Украйна, съобщиха руски и украински медии, цитирани от Ройтерс.

Агенция РБК-Украйна съобщи, че са избухнали два взрива.
 


Информацията за инцидент във военновъздушната база Енгелс в руската Саратовска област се проверява, но няма щети по гражданската инфраструктура, съобщи местният губернатор Роман Бусаргин след медийни съобщения от по-рано днес за взривове в базата, предаде Ройтерс.

Русия готви по-високи данъци за напусналите страната след началото на войната в Украйна

"Няма извънредни ситуации в жилищните райони на град Енгелс", написа Бусаргин в социалната мрежа Telegram. "Няма абсолютно никаква опасност за жителите. Няма повредени обекти от гражданската инфраструктура. Информацията за инцидент във военен обект се проверява от правоохранителните органи."

Руското издание "База" отбеляза, като се позова на местни жители, че е имало вой на сирени за въздушна тревога и че е проехтяла експлозия.

На 5 декември Русия съобщи, че тази военновъздушна база, която се намира на около 730 км югоизточно от Москва близо до град Саратов, плюс още една са станали обект на украински атаки с дронове.

Двойният удар нанесе значителни репутационни щети на Москва и породи въпроси защо отбраната ѝ се е провалила, както казаха тогава анализатори. Това още веднъж насочи вниманието към използването на безпилотни летателни средства във войната между двете съседни държави. 

Украйна никога не е поемала публично отговорност за нападения в Русия.

Украинската агенция Укринформ, която също съобщава за взривове в Енгелс, като се позовава на руските канали в социалната мрежа Telegram, отбелязва, че именно от тази база се извършват всички масирани руски ракетни атаки срещу Украйна. Укринформ допълва, че там са базирани руски стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.
Владимир Сахатчиев/БТА