Взрив в химически завод в Китай, има разрушения
Взрив в химически завод в Китай, има разрушения / снимка: БГНЕС, архив

Мощна експлозия разтърси химически завод в източната китайска провинция Шандун, съобщиха Синхуа и ТАСС. Взривът бил последван от пожар.

На местопроизшествието има 20 пожарни екипа, общо 150 пожарникари гадят пожара. Причините за взрива все още не са известни.

Експлозията е била толкова силна, че взривната вълна е била усетена в радиус от 5 км, съобщава информационният портал Сина, цитиран от ТАСС. Избити са прозорците на близките жилищни сгради.

Заводът, където е станала експлозията, се намира на по-малко от километър от жилищните сгради на град Хуантай, окръг Цзъбао.

До момента няма информация за жертви и разрушения, но местните власти са започнали евакуация на живеещите близо до взрива.

Осем души са пострадали от взрива в химическия завод. Ранените са настанени в болница, загинали няма, огънят е овладян, съобщи в. „Женмин жибао”, позовавайки се на местни медии.

В химическия завод се произвеждали по 300 000 тона адиподинитрил. Адиподинитрилът, подобно на другите цианидни съединения, е отровен.

Източник: БТА, БГНЕС