Взрив в избухна в центъра на Мелитопол. Това съобщи пресслужбата на назначените от Русия власти в града, цитирани от ТАСС.

"В центъра на Мелитопол. Информацията се уточнява", посочи пресслужбата.

За взрива съобщи в Telegram и украинският кмет на града Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ. "Терорът на окупаторите се засилва. В 07:00 ч. в Мелитопол избухна силен взрив, който е бил чут ясно от жителите на центъра на града", заяви той.

Зеленски за мобилизацията: Руската кадрова армия не издържа и се разпадна (ВИДЕО)

Според него взривът има връзка със започналите днес референдуми за присъединяване към Русия, а целта е хората да си останат по домовете, тъй като в първите дни на референдумите гласуването ще става на територии край жилищните сгради, а не в изборни секции. В изборни секции ще се гласува само в последния ден от референдумите, 27 септември.
 


Днес в четири района на Украйна, намиращи се под руски контрол, започна гласуването на референдуми за присъединяване към Русия, гласувания, които бяха масово осъдени на Запад като нелегитимни и прелюдия към анексирането им, отбелязва Ройтерс.

Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони, а произвеждането им е предизвикателство към Запада, което може още повече да изостри военния конфликт в Украйна. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да ги признаят.

Гласуването Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които представляват около 15 процента от украинската територия, се очаква да продължи няколко дни, от днес до вторник.
БТА