Взрив избухна пред правителствена сграда в Навара
Взрив избухна пред правителствена сграда в Навара / netinfo

Импровизирано взривно устройство избухна пред правителствена сграда в испанската автономна област Навара, причинявайки леки щети, предаде Франс прес.

Полицията подозира, че взривът в Памплона е нов терористичен акт, част от уличната война, водена от млади баски радикали-сепаратисти, каза говорител на префектурата на Навара.

Импровизираното взривно устройство с много малка мощност избухнало около 3 часа по Гринуич пред бюрото на имиграционната служба към правителство на Навара. Причинени са щети по входната врата, избухнал е пожар.

Актовете на насилие, приписвани на младежи, смятани за близки до въоръжената сепаратистка организация ЕТА, са редовно явление в Страната на баските и в съседната автономна област Навара, където живее многобройно баско население.

Броят на насилствените прояви нарасна, след като ЕТА сложи край през юни 2007 г. на обявено по-рано прекратяване на огъня във въоръжената борба за независимост от Испания.

През последните седмици испанската полиция арестува десетки младежи, обвинени в участие в "улична война" в Страната на баските и в Навара.

Според испанската полиция тези млади радикали представляват основния източник на нови членове на ЕТА. Смята се, че организацията носи отговорност за смъртта на 819 души в Испания за почти 40-годишната си въоръжена борба за независимост на Страната на баските от Испания.