Взрив избухна пред банка във френската част на Страната на баските
Взрив избухна пред банка във френската част на Страната на баските / снимка: БГНЕС, архив

Самоделно взривно устройство избухна рано тази сутрин пред банков офис в Сибур, във френската част на Страната на баските, причинявайки само леки материални щети,  предаде АФП. Пристигналите на място екипи на полицията и пожарната не са намерили никакви доказателства или бележка, сочеща кой поема отговорността за атентата.

Тази нощ въоръжената баска сепаратистка организация ЕТА потвърди готовността си да води въоръжена борба за независимостта на Страната на баските в комюнике, поместено в свързания със сепаратистите местен вестник "Гара".

ЕТА, която е смятана за терористична организация от Европейския съюз, ще продължи да действа с оръжие в ръка, докато враговете на Страната на баските избират репресията и отказа да я признаят, заявява организацията. Въпреки това ЕТА изтъква, че подкрепя политическо решение за съдбата на Страната на баските. Съобщението е публикувано по случай днешния Ден на баския войник, съобщава БТА.

Междувременно агенция Баско прес, цитирана от испанските медии, твърди, че ЕТА била загубила между 25 000 и 95 000 евро, тъй като инвестирала част от парите си в долари, а доларът поевтиня силно спрямо еврото. През юли 2004 г. ЕТА е разполагала, наред с други валути, с 210 280 долара. В края на 2004-а - началото на 2005 г. ръководството й решило те да бъдат обърнати в евро, но финансовите й отговорници не посмели да го направят от съображения за сигурност, така че операцията била отложена до края на 2007 г. или началото на 2008 г., когато курсът на долара се срина спрямо еврото.

ЕТА, която тази година отбелязва 50 години от основаването си, е смятана за отговорна за смъртта на 826 души при атентатите, продължили 41 години.