Възстановяват ивицата Газа с над 4 милиарда долара
Възстановяват ивицата Газа с над 4 милиарда долара / снимка: БГНЕС /

Участниците в международната донорска конференция в египетския курорт Шарм ел Шейх обещаха над 4,48 милиарда долара за подпомагане на палестинската икономика и възстановяване на ивицата Газа от триседмичната израелска военна офанзива през декември и януари, предаде Ройтерс.

 

Египетският външен министър Ахмед Али Абул Гаит, който обяви сумата, уточни, че тя ще бъде предоставена в течение на две години и изтъкна, че е надхвърлила очакванията.

 

Най-голям е приносът на Саудитска Арабия, която още на извънредната арабска среща на върха миналия декември се ангажира да отдели един милиард долара, така че обещаният от монархиите от Персийския залив принос възлиза на общо 1,65 млрд. долара, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че Вашингтон ще предостави 900 милиона долара, като подчерта, че американската помощ не може да се разглежда отделно от мирния процес, посочва Франс прес.

 

Европейската комисия обеща над 554 милиона долара, а Япония обяви, че ще дари 200 милиона долара, допълва ДПА. Финансово съдействие на Газа ще окажат също Турция, Италия, Германия и Алжир.

 

Палестинската автономна власт се надяваше да набере по време на конференция 2,78 млрд. долара, включително 1,33 млрд. долара за Газа. Дарителите обаче изискват предоставените средства да стигнат до палестинците без да попадат в ръцете на ислямистката групировка Хамас, която контролира Газа. Страните от персийския залив обявиха, че възнамеряват да открият общ офис в Газа, заобикаляйки както Хамас, така и палестинския президент Махмуд Абас, и сами да ръководят разпределението на средствата, като вземат решения за проектите и изпълнението им, посочва Асошиейтед прес.

   

Израел и Хамас не са поканени на конференцията. Еврейската държава твърди, че подкрепя усилията за подпомагане на палестинците в Газа, но иска гаранции, че финансовата помощ няма да попадне у бойците на Хамас. Ние определено не искаме да видим добрата воля на международната общност да се експлоатира от Хамас и да послужи за екстремистките цели на групировката, отбеляза говорителят на израелския премиер в оставка Ехуд Олмерт, Марк Регев.

 

Заобикалянето на законната палестинска власт в ивицата Газа е стъпка в погрешната посока, която целенасочено подкопава възстановяването, заяви говорителят на Хамас Фаузи Бархум.

 

Президентът Махмуд Абас призова международните дарители да приемат подготвения от премиера Салам Фаяд план за възстановяване на Газа и обеща процесът да се основава "на прозрачност и справедливост". Според Фаяд, ако границите бъдат отворени и се съберат достатъчно средства, възстановяването на Газа може да започне до шест седмици. Премиерът настоява помощите да бъдат предоставяни чрез базираното на Западния бряг палестинско правителство.

 

В рамките на дарителската конференция в Шарм ел Шейх се състоя и заседание на близкоизточния квартет /САЩ, ЕС, ООН и Русия/, допълва АФП.