Възобновяват СПИН-процеса на 18 май?
Възобновяват СПИН-процеса на 18 май? / netinfo
Първото заседание на Върховния съд на Либия по СПИН-делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар вероятно ще се проведе на 18 май. Това допусна адвокат Хари Хараламбиев като се позова на неофициална информация. Датата обаче не бе потвърдена от неговия либийски колега Осман Бизанти.

Не един, както се очакваше, а още трима либийски офицери се присъединиха към ищците по делото за набедяване срещу сънародничките ни и палестинеца. Следващото заседание по този процес ще бъде на 29 април.

Либийските офицери, които се чувстват засегнати от признанията на българските медицински сестри и палестинския лекар, че са били жестоко измъчвани, са вече шестима. Исковете на шестимата са за около 30 милиона либийски динара. Председателят на съда Салем ал Хамри насрочи следващото заседание по делото за 29 април и заяви, че то ще бъде последното.

През решетките в съдебната зала българските медицински сестри се заканиха, че няма да се явят на следващото заседание, тъй като това, което се случва в съдебната зала, е цирк. Сънародничките ни не скриха огромното си притеснение от факта, че през изминалата седмица в Либия са били извършени над 10 екзекуции.

Миналата сряда палестинският лекар Ашраф Хаджудж е чул изстрели в затвора „Джудейда”. Според него в двора на затвора, в който шестимата очакват възобновяването на СПИН-процеса срещу тях, са били изпълнени три смъртни присъди. Той заяви, че се чувства най-беззащитен и поиска от българската държава да му даде гражданство.

Петте български медицински сестри изразиха и разочарованието си от отказа да бъдат допуснати до изборите за евродепутати, въпреки че дадоха изричното си съгласие техните кандидатури да бъдат издигнати на евровота.