Възможен ли е пробив на ЕС за ядрената програма на Иран?
Възможен ли е пробив на ЕС за ядрената програма на Иран? / netinfo

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че не очаква пробив в преговорите за бъдещето на ядрената програма на Иран, съобщи Ройтерс. Едновременно с това той обяви, че се надява преговорите с Техеран да продължат.

Разговорите на Солана с главния преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани в Анкара продължават, като към тях ще се присъедини и турският външен министър Абдулах Гюл.

Засега не са известни никакви подробности за съдържанието на срещата в сряда на Солана с Лариджани, посочва Асошиейтед прес. Агенцията обръща внимание на факта, че двамата разговаряли и по време на вечеря, което не е било предвидено в програмата им.

Същевременно обаче главният преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани заяви в Анкара, че Техеран и ЕС вървят към "единна позиция" по въпроси, които са обект на ядрените преговори, предаде Ройтерс.

Според неназован дипломатически източник Солана, като представител на европейските страни, участнички в преговорите с Иран, и Лариджани са достигнали етап, на който се дискутира евентуална промяна в дефиницията на термина "прекратяване на обогатяването на уран" и на свързаните с това дейности. Съгласуването на нова дефиниция представлявало "ключов въпрос" на преговорите в Анкара.