Възможен ли е консенсус за противоракетната система в Европа?
Възможен ли е консенсус за противоракетната система в Европа? / netinfo

Комисията по външната политика на Европейския парламент обсъди разполагането на елементи от американската противоракетна система в Европа. След като Полша и Чехия изразиха принципното си съгласие да приемат части от тази система на своя територия, проблемът предизвиква спорове и разногласия между страните както в Европейския съюз, така и в НАТО.

На заседанието на комисията бе поканен германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг. Според нето САЩ трябва да разпрострат "защитния чадър" и над южните части на континента, тъй като те ще останат незащитени, а това ще доведе до появата на нови разделителни линии в Европа.

Франц Йозеф Юнг изрази оптимизъм, че между САЩ и Русия - която има остри възражения срещу разполагането на части от противоракетната система в Европа, може да бъде постигнато споразумение.

Очаква се САЩ да информира съюзниците си от НАТО, както и Русия за плановете си на среща в Брюксел идната седмица.

Според членове на Комисията по външна политика на ЕП в Европейския съюз трябва да се постигне консенсус по отношение на разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в Европа.