Въздушни удари в сирийската провинция Алепо, има жертви
Въздушни удари в сирийската провинция Алепо, има жертви / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 10 души загинаха днес при обстрела на северния сирийски град Азаз с ракети, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

Хеликоптерите на силите на режима са открили огън по източния подстъп към Азаз, малко селище близо до турската граница, уточнява СЦНПЧ. Вчера обстрелът на град Мареа с ракети „земя-земя” е отнел живота на 13 души, включително 10 деца по данни на центъра.

Силите на режима са влезли в град Нава и прочистват кварталите му, предаде ИТАР-ТАСС. По данни на „Ал Уатан”, бързите действия на армията на южния фронт и масираните артилерийски и авиационни удари „изцяло са деморализирали противника”. Полевите болници са препълнени с ранени, а командирите на опозиционните формирования искат помощ от бунтовниците от други провинции. Силите на Башар Асад обаче изцяло са блокирали опитите на муджахидините от „Ислямския фронт” да се доберат до Нава откъм Дераа. Бунтовниците „понесоха големи загуби в жива сила и техника”, се отбелязва във военната сводка.

Започналото на 17 май настъпление на юг на сирийската армия продължава, отбелязва ИТАР-ТАСС. Водят се боеве за контролирани от бунтовниците обекти в Дараа и Кунейтра. За последните 48 часа в Дамаск са паднали 10 минометни снаряда. Нанесени са само материални щети, съобщи БТА.

В западната част на града сирийската артилерия продължава да обстрелва позициите на бунтовниците в близкия до Дамаск град Дераа. Водят се и операции срещу Джубар и Млиха на югоизток от столицата, където армията е превзела няколко сгради. Срещу други бастиони на бунтовниците са нанесени въздушни удари, унищожен е подземен тунел.

Губернаторът на Хомс Талал ал Барази съобщи, че се водят преговори за окончателна капитулация на бунтовниците в провинцията. В преговорите участват старейшини и духовни водачи. Като проба на постигнатото споразумение днес ще сложат оръжие над 400 бунтовници.

Нито една от воюващите страни няма сериозно преимущество във войната, която навлиза в четвъртата си година, отбелязва АФП. В бойните действия загинаха над 162 000, а над 9 милиона, или над половината население на Сирия, бяха принудени да напуснат родните си места, припомня АФП.