Върховният съд на Испания отхвърли иска за бащинство срещу Хуан Карлос
Върховният съд на Испания отхвърли иска за бащинство срещу Хуан Карлос / Guliver/Getty Images

Върховният съд на Испания отхвърли иска за признаване на бащинство, подаден от белгийка срещу 77-годишния крал Хуан Карлос, който абдикира през юни в полза на сина си Фелипе Шести, съобщиха АФП и ТАСС.

Съдът прецени, че представените от ищцата Ингрид Сартио доказателства са недостатъчни, а в предоставените данни има неточности и противоречия.

Както беше съобщено преди, Сартио е представила в съда документ, заверен от нотариус, в който се описват мястото и времето на срещите на майка й с Хуан Карлос, като това е потвърдено от няколко негови роднини. Белгийката искаше да бъде направено ДНК изследване. Върховният съд не разреши.

Решението на Върховния съд може да бъде обжалвано само пред Конституционния съд.

Ингрид Сартио твърди, че е зачената от Хуан Карлос в средата на 60-те години на миналия век, преди той да стане крал. Той се жени за кралица София през 1962 г.

Хуан Карлос става крал на Испания през 1975 г. след смъртта на диктатора Франсиско Франко. Абдикира след 39 години на престола на 18 юни 2014 г. в полза на сина си Фелипе, който е на 47 години, с надежда да засили монархията.

Последните години от властването на Хуан Карлос бяха белязани от скандали, като този за корупция, в който е замесена 49-годишната инфантата Кристина. Хуан Карлос трябваше и публично да поднесе извинения, след като отиде на лов за слонове в Ботсвана през 2012 г., когато Испания беше в тежка криза.

Източник: БТА