Върховeн комисар на ООН нападнат в Сдерот
Върховeн комисар на ООН нападнат в Сдерот / netinfo

Върховият комисар на ООН по правата на човека Луиз Арбур се опитала да се обърне към хората в израелския град Сдерот, подложен по-рано на палестински ракетен обстрел, но разгневени жители се нахвърлили срещу нея. Представителката на световната организация била изведена от мястото на инцидента с усилията на охраната и полицията, предаде ИТАР-ТАСС.

Град Сдерот бе подложен тази сутрин на палестински ракетен обстрел, докато Арбур бе на посещение в него. Двама души са били тежко ранени - работник в местно предприятие и служителка, а други няколко са получили по-леки наранявания. Арбур пристигнала на мястото на иницидента и се опитала да говори, но присъстващите се нахвърлили срещу нея с упреци, че ООН води едностранчива политика в полза на палестинците.

Вчера Арбур се срещна с палестинския президент Махмуд Абас и посети град Бейт Ханун в северната част на Ивицата Газа, където при израелски артилерийски обстрел на 8 ноември бяха убити 19 цивилни, предимно жени и деца. Арбур заяви, че "правата на палестинците са подложени на масови нарушения". "Призивът за тяхната защита трябва да бъде чут. Не можем да седим със скръстени ръце и да наблюдаваме как страдат напълно невинни хора", посочи комисарката.

Тази седмица представителката на ООН ще се срещне с министъра на външните работи на Израел г-жа Ципи Ливни и с други представители на правителството. Планирани са и срещи с председателя на Висшия съд на справедливостта /върховния съд на Израел/ Дорит Бейниш и нейния предшественик Аарон Барак.

"Разбира се, ще разговарям с израелското ръководство, длъжни сме заедно да се обърнем с призив към политическите лидери, ръководството на армията и въоръжените групировки да намерят в себе си мъжество да сложат край на насилието и да гарантират нормалното съществуване на мирното население", посочи тя. След посещението си в Израел и палестинските територии Арбур трябва да представи в Общото събрание на ООН доклад за ситуацията в зоната на израелско-палестинския конфликт.