Въпросителните около смъртта на Джако стават все повече
Въпросителните около смъртта на Джако стават все повече / снимки: БГНЕС
Причите за смъртта на Майкъл Джексън ясни след месец
20747
Причите за смъртта на Майкъл Джексън ясни след месец
  • Причите за смъртта на Майкъл Джексън ясни след месец

Все още не е ясна точната причина за смъртта на Краля на попа Майкъл Джексън. След направената аутопсия медиците са категорични, че ще имат нужда от още време, за да обявят резултатите от нея. Тялото на Джексън вече е предадено на семейството му. Въпреки това още няма информация за погребението на Джако - нито кога ще бъде то, нито къде.

Единственото заключение от аутопсията, което може да бъде обявено на този етап, е че по тялото на Майкъл Джексън не е имало следи от насилие. Конкретната причина за смъртта на Краля на попа обаче ще стане ясна едва след четири или шест седмици, обяви Ед Уинтър от Института по съдебна медицина в Лос Анджелис. По думите му е необходимо още време, през което ще се чакат резултатите от направени допълнителни тестове. Всичко това отново засили подозренията, че Майкъл Джексън не е починал от масиран инфаркт, а по-скоро от злоупотреба с лекарства. Все още не може да бъде открит и лекарят, за когото се твърди, че е бил в дома на Джако, преди той да почине. Според непотвърдена информация медикът се казва Конрад Мъри и работи като кардиолог в Хюстън. Aмерикански медии твърдят, че той е инжектирал на певеца огромна доза от обезболяващия препарат демерол, която го е убила. Членове на семейство Джексън първи признаха, че в последно време Майкъл е имал нужда от това лекарство всекидневно. Затова и самите те по-скоро се придържат към версията „смърт заради предозиране с обезболяващи".

Междувременно, коментирайки отново смъртта на бившия си съпруг, дъщерята на Елвис Преслис, обяви, че Джако е предчувствал, че ще завърши като Елвис. Лиса Мари разказа как преди време двамата си говорили за смисъла на живота. Тогава Кралят на попа споделил, че очаква смъртта му да прилича на тази на Краля на рока, който си отиде заради свръхдоза медикаменти. Лиса Мари Пресли опроверга за пореден път и твърденията, че бракът й с Майкъл Джексън е бил измислица. "Нашата връзка беше необикновена", категорична беше дъщерята на Елвис. По думите й, раздялата с Джако се е наложила заради невъзможността й да спаси изпълнителя от саморазрушителното му поведение. "Вярвам, че той ме обичаше толкова силно, колкото можеше да обича някого. Аз също го обичах много", казва Лиса Мари.

Часове след смъртта на Майкъл Джексън стана ясно още, че най-вероятно на пазара ще бъдат пуснати 100 негови песни, които досега не са били издавани. Според един от биографите му Иън Халперин той ги пишел и посвещавал на децата си, но не искал да ги включва в албумите си. А техните продажби скочиха рекордно след като новината за внезапната му смърт обиколи света. Само за около десетина часа в компанията Sony Music Japan International са направени поръчки за над 150 000 диска с музика на Джако. От множество интернет-магазини съобщиха, че едва смогват да се справят с огромното търсене на CD-та. Представители на търговските мрежи заявиха, че не са виждали подобно нещо от времената на смъртта на Елвис Пресли и Джон Ленън. "Това е просто безпрецедентно", коментира Бил Кар, вицепрезидент на отдела за музика и видео в сайта Amazon.com.

205 000 долара бяха събрани по време на търг с 21 вещи на Майкъл Джексън. Разпродадени бяха рисунка на Мики Маус, направена от него като дете, ръкопис на текста на песента "Bad", риза с кристални мъниста, която е носил по време на турнето си "Victory" през 1984 г. Търгът съвпадна случайно с истерията около смъртта на Краля на попа, тъй като според организаторите му той е бил планиран за тази дата още преди месеци.

И на фона на рекордните приходи за мнозина от смъртта на Джако, загубите за хората, които организираха 50-те му концерта в Лондон, ще са огромни. Часове след случилото се с Краля на попа стана ясно, че застраховани са едва 10 от участията му в столицата на Англия. Така загубите за организаторите ще са в размер на милиони долари.