Въоръжени нападатели убиха четирима сватбари пред коптска църква в Кайро
Въоръжени нападатели убиха четирима сватбари пред коптска църква в Кайро / снимка: Gulliver/Getty Images

Четирима души бяха убити и 18 ранени при нападение снощи срещу участници в сватбена церемония на египетски копти в предградие на Кайро, съобщиха източници от сигурността, цитирани от АП.

Двама въоръжени нападатели на мотори открили огън с автомати срещу гостите на сватба в момент, когато те излизали от християнска църква в каирското предградие Уараа, убивайки четирима души и ранявайки 18. Сред загиналите са 8-годишно момиче и жена на 70 години.

Нападателите стреляли безразборно по хората. Властите са започнали разследване на стрелбата, като засега не са наясно с мотивите на нападението. По думите на настоятеля на църквата „Света Богородица”, където е станала трагедията, подобно нещо се случвало за първи път в този район. „Това е необичайно за нашата общност, казал отец Юстус. Не знаем кого да подозираме”, пише БТА.

Християните копти са 10 на сто от наброяващото 85 млн. души население на Египет и от столетия са съжителствали мирно с мнозинството от мюсюлмани сунити. Но след свалянето на президента ислямист Мохамед Морси от армията на 3 юли нападенията срещу техните църкви и общности зачестиха. Ислямистите ги обвиняват, че са подкрепили преврата срещу Морси.