Външните министри от ЕС обсъждат стабилизирането на Либия
Външните министри от ЕС обсъждат стабилизирането на Либия / Reuters
Външните министри от ЕС обсъждат стабилизирането на Либия
44445
Външните министри от ЕС обсъждат стабилизирането на Либия
  • Външните министри от ЕС обсъждат стабилизирането на Либия

Външните министри на страните от Европейския съюз се събраха на двудневна среща в полския морски курорт Сопот. Министрите ще обсъдят Либия, Сирия и Беларус. На 3 септември към тях ще се присъединят и министри от страни, кандидати за влизане в Евросъюза.

Ден след като бяха вдигнати поредица санкции срещу Либия, външните министри на Евросъюза се срещат в Полша, за да обсъдят как ще помогнат на Либия да съживи своята икономика. Върховният представител на Евросъюза по външната политика Катрин Аштън обясни: „Въпросът е не само да се вдигнат санкциите и да се размразят активите, ами да се подкрепи възвръщането на пълния потенциал на либийската икономика. Също така трябва да се върнат хората по работните си места. Те са основна част от тази икономика".

Повдигнатите санкции са към шест либийски пристанища, няколко банки и
няколко петролни фирми.

Освен Либия, режимът в Сирия също ще бъде на дневен ред. Ще се обсъди евентуалното налагане на санкции от Съвета за сигурност на ООН срещу режима на президента Башар Асад. За сега Китай и Русия се противопоставят на подобни санкции.

Евросъюзът е съгласен да се въведат санкции срещу сирийските износи на нефт, 95% от които се изкупуват точно от ЕС. Франция иска по-близки връзки с представителите на сирийската опозиция, която миналия месец на събрание в Истанбул установи "национален съвет" за борба срещу режима на Асад. Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро вече заяви своята подкрепа за по-строги действия по отношение на Асад, следвайки примера с Кадафи. Според ООН около 2200 са жертвите в Сирия от март до момента.

Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко също ще бъде обсъден. Лукашенко арестува стотици протестиращи по-рано тази година, които оспорваха неговата победа в изборите за пореден мандат като президент на Беларус. Според Ройтерс Лукашенко възнамерява да освободи арестуваните до месец, целейки да подобри отношенията си с Европейския съюз и Америка. Икономиката на страната е в лошо състояние, особено след като бяха възложени санкции от Европа и Америка след арестите в столицата Минск.