Външните министри от ЕС единни относно статута на Косово
Външните министри от ЕС единни относно статута на Косово / снимка: BGNES
Външните министри на Европейския съюз, които разговаряха в неформална обстановка в Бремен, подкрепиха плана на специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари. Българският външен министър Ивайло Калфин предложи на колегите си Сърбия да бъде изключена от механизма за наблюдение върху бъдещата независимост на Косово.

Външните министри на Европейския съюз са се обединили около идеята решаването на въпроса за статута на Косово да бъде обвързана с всички гаранции за сръбското население, както издаването на възможност Сърбия да се доближи до членство в ЕС, научи Дарик.

Важно е Евросъюзът да бъде единен в позицията си както преди гласуването на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за статута на Косово, така и след това, заяви външният министър Ивайло Калфин в края на първия ден от срещата в Бремен.

Външните министри на ЕС приеха специална декларация, в която Общността изразява своята дълбока загриженост по повод задържането на 15-те британски морски пехотинци от Иран миналия петък. В декларацията си външните министри призовават Иран незабавно да ги освободи, а в случай, че това не стане, запазват правото си на съответни действия.

Ивайло Калфин заяви, че по време на разговорите в Бремен не е поставил въпроса за българските медицински сестри в Либия. На въпрос на Дарик българският външен министър заяви, че смята идеята за издигането на кандидатурите на българските медици за евродепутати за „вътрешнополитическа акция на хора, които искат да влязат в медиите. Тази идея не е коректна нито към петте български медицински сестри, нито към д-р Здравко Георгиев”, допълни Калфин. „За мен е важно в Европарламента да влязат 18 кадърни евродепутати, които могат да направят много за спасяването на медиците ни в Либия”, подчерта българският външен министър.