Външните министри на ЕС ще обсъждат темата за съдбата на медиците
Външните министри на ЕС ще обсъждат темата за съдбата на медиците / netinfo

Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, чиито смъртни присъди в Либия бяха заменени с доживотен затвор, на срещата си в понеделник и вторник в Брюксел, предаде португалската информационна агенция Луза.

Източник от ЕС, цитиран от Луза, заявява, че ако въпросът бъде уреден положително, ще е желателно да бъде предвидено засилване на отношенията със северноафриканската държава, посочва БТА. Външните министри ще започнат официални преговори по проекта за нов европейски договор, в съответствие с мандата, одобрен от европейските лидери на срещата им миналия месец. Късно вечерта в понеделник ще бъде официално открита Междуправителствената конференция, която е предвидено да одобри текста до октомври.

Външните министри ще обсъдят още израелско- палестинския конфликт, кризата с иранската ядрена програма и ситуацията в Косово, суданската област Дарфур и Демократична република Конго.

Това ще е първата среща на външните министри на 27-те, откакто Португалия пое ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли.