/ БГНЕС
Министри на външните работи и отбраната от ЕС ще обсъдят на среща в Брюксел руската инвазия в Украйна с фокус върху предоставянето на спешни помощи, военното сътрудничество и въвеждането на още санкции, предаде ДПА.

Решението за налагане на допълнителни санкции "ще доминира" и взимането му няма да е лесно, каза дипломат от ЕС, тъй като предизвикващият разделения въпрос дали да бъде забранен вносът на руски енергоносители все още не е решен.

Външните министри ще заседават преди предстоящите след дни интензивни разговори между западните съюзници по въпроса за Украйна - среща на високо равнище на ЕС, среща на високо равнище на НАТО и разговори на Г-7. Междувременно няма признаци за затихване на боевете три и половина седмици след началото на руската инвазия.

Министърът на отбраната ще заседава с колегите си в Брюксел

Полша и балтийските страни искат да бъдат въведени по-тежки санкции, включително забрана на вноса на руски газ и петрол в ЕС. Но Германия, която е силно зависима от руския газ, и някои други страни членки на ЕС, са против. "Неизбежно е да започнем да говорим за енергийния сектор и определено можем да говорим за петрола, защото той е най-големият източник на приходи в бюджета на Русия", заяви, пристигайки в Брюксел, литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс. Под въпрос е доверието в Запада. "Не можем да се изморим от налагането на санкции, не можем да се изморим от предоставянето на съдействие и помощ на Украйна", добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне в Брюксел в четвъртък за срещи на високо равнище на НАТО, ЕС и Г-7, на които се очаква да се говори за по-твърд западен отговор на действията на Москва.

Варшава иска не само още санкции, но и по-силен акцент върху сътрудничеството в рамките на НАТО по общата отбранителна стратегия, която ще се обсъжда днес, отбелязва ДПА, позовавайки се на дипломати от ЕС. Предложението за водене на такава политика, което беше в процес на разработка много преди началото на войната в Украйна, има за цел да подобри военното съдействие в блока и предвижда създаването на обединени сили, които да отговарят бързо на нововъзникнали кризи.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще информира министрите от ЕС за настоящата ситуация на конфликта. Външният министър и вицепремиер на Молдова Нику Попеску също ще участва в срещата в Брюксел.
БТА