Вън Цзябао: Китай върви по свой собствен път
Вън Цзябао: Китай върви по свой собствен път / netinfo

Китайският премиер Вън Цзябао отново заяви, че страната, управлявана единствено от комунистическата партия от 1949 г. насам, следва свой собствен път. Демокрацията, свободата и човешките права не са привилегия на капитализма, каза министър-председателят на Китай, цитиран от Франс прес.

Социалистическата демокрация не противоречи на властта на закона. Искам да кажа, че демокрацията, институциите, свободата, равенството, братството не са привилегия на капитализма, заяви Вън Цзябао на пресконференция след първото годишно пленарно заседание на китайския парламент.

"Стремим се да водим политика на откритост, да проучваме успехите на напредналите цивилизации, като ги съпоставяме с реалността, за да поемем пътя на китайската демокрация", посочи премиерът на страната.

Вън Цзябао за пореден път изрази безпокойство от развитието на корупцията в Китай, "включително сред висши ръководители". Той предвижда за борба с това явление в Китай да се създаде система за партиен контрол върху кадрите и да се повишава тяхната квалификация. Корумпираните трябва да се наказват строго според закона - независимо в коя област, за кого се отнася и какъв пост заема той, добави китайският премиер.

Мнозина висши служители в Китай бяха уволнени миналата година за корупция. Смята се, че заради своя размах това явление заплашва легитимността на комунистическата партия, добавя АФП.