Вълна уби пасажери на кораб в Средиземно море, българка сред ранените
Вълна уби пасажери на кораб в Средиземно море, българка сред ранените / cнимка: Reuters

Осемметрова вълна блъсна круизен кораб с близо 2000 души на борда в Средиземно море и уби двама пасажери. Други 14 души, сред които жена с българска националност, бяха ранени, съобщават световните медии, цитирани от БТА.

Корабът "Луи Маджести" (Louis Majesty), плаващ под малтийски флаг, отплавал от испанското пристанище Картахена за 12-дневен круиз в Средиземно море. При удара на вълната, прозорците на салон за пасажери на палуба номер 5 в носовата част на кораба се счупили, което довело до смъртта на двама пасажери - от Германия и Италия, а 14 други са леко ранени, заяви компанията Louis Cruises в комюнике, разпространено в Кипър.

Еуропа прес съобщава, че корабът отплавал от испанското пристанище Картахена с намерението да спре в Барселона, но капитанът решил да продължи за Генуа поради лошото време в района. Според френските мореходни власти в Тулон скоростта на ветровете в района била над 100 км/ч. Говорител на собственика Louis Cruise Lines заяви, че корабът попаднал на "анормално високи вълни, достигащи 8 метра", които счупили стъклата на илюминаторите на носовата секция. Според уебсайта на компанията корабът е дълъг 207 м, има 10 пътнически палуби и 732 луксозни каюти, наред с барове, ресторанти, басейни и магазини.

Корабът се отбил в Барселона, за да остави телата на загиналите и да евакуира ранените, нуждаещи се от болнично лечение, преди да продължи плаването си към Генуа, Италия. Повечето от ранените вече са изписани от болниците. Българката все още се намира под наблюдение в клиника Корачан.