/ iStock/Getty Images
Русия беше засегната от неочаквана вълна от оставки на губернатори на региони, предаде ДПА.

В рамките на пет часа, петима губернатори на региони в различни части на страната обявиха, че подават оставки или няма да се кандидатират за преизбиране.

Първите обявили оставките си бяха Сергей Швачкин от Томска област и Игор Василиев от Кировски регион. Последваха ги ръководителите на Саратовска област и република Марий Ел. Губернаторът на Рязанска област Николай Любимов обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

РИА Новости: Русия не възнамерява да затваря посолствата си в Европа

Официалните причини, посочени за оставките на губернаторите, включват напредналата им възраст или факта, че са заемали поста продължително време.

Руската федерация има над 80 субекта, включително територии, автономни окръзи, републики и краища, припомня ДПА.

Оставките на губернаторите предизвикаха смайване у много граждани и доведоха до спекулации. Някои потребители на Телеграм си задаваха въпроса дали те не са решили, че не могат да продължат да подкрепят войната в Украйна и икономическите й последствия за руските провинции.

Лукашенко обвини Запада, че е „обсебен“ от нацистки идеи

Много компании се изтеглиха от Русия поради наложените от Запада санкции, вследствие на което много хора губят работните си места.

В сегашната ситуация оставките може да са знак, че корабът потъва и "плъховете предпочитат да го напуснат", заяви политологът Абас Галямов. Други допуснаха, че петимата политици може да не са били достатъчно лоялни към Кремъл и да са принудени да напускат постовете си, отбелязва ДПА.
БТА