Японски вулкан, на около 50 км от който има атомна електроцентрала, изригна днес - изхвърли в нощното небе пепел на височина от близо 2 км и фонтани от лава. Засега няма данни за разрушения, а дейността на централата не е засегната, предаде Ройтерс.

Японската метеорологична служба определи като "експлозивно" изригването на Сакураджима - вулкан, намиращ се на остров Кюшу, и повиши равнището на тревога на планинския връх до 3-та степен, което значи, че хората не трябва да доближават планината.

"Изглежда е имало изхвърляне на камъни на около 2 км от кратера, но районът е доста отдалечен от населени места", каза пред Японската радио-телевизионна компания (Ен Ейч Кей) Кадзухиро Ишихара, вулканолог от Университета в Киото.

На телевизионните кадри се виждат червени потоци от лава, спускащи се по склона на планината, но Ишихара смята, че въздействието на изригването няма да е много сериозно.

Атомната електроцентрала "Сендай", чийто оператор е компанията "Кюшу илектрик пауър", възобнови дейността си миналата година, след като бе закрита заедно с другите японски атомни електроцентрали след земетресението и цунамито от 2011 г., предизвикали ядрената авария във Фукушима.

Говорител на "Кюшу илектрик" каза, че изригването не е оказало въздействие върху централата и дейността й, както и че там не се предприемат никакви специални предохранителни мерки.

Японската метеорологична служба е забранила достъпа до района, като е установила зона за сигурност в радиус от 2 км, съобщи Ен Ейч Кей, цитирана от Асошиейтед прес. Засега няма данни за ранени. Последното голямо изригване на Сакураджима е било през септември. Японският архипелаг е разположен в наречения Огнен пръстен и в него има над 100 вулкана. През 2014 г. при изригване на планината Онтаке в Централна Япония загинаха 57 души.

Източник: БТА